• Φωτορεπορτάζ για τον Εθνικό και Διεθνή Διαγωνισμό “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον”

  • Πίσω
27/04/2022 από 

Μια … τσουλήθρα αλλιώτικη απ’ τις άλλες!

Βρισκόμαστε στην Παραλία Ασπροπύργου, 19χμ. βορειοδυτικά της Αθήνας και 3χμ ανατολικά της Ελευσίνας!  Ένας οικισμός όμορφος με αρκετό πράσινο που όμως  κυκλώνεται  από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, εταιρείες, βιοτεχνίες, αποθήκες , βενζινάδικα, διυλιστήρια πετρελαίου. Μια πόλη που αργοπεθαίνει από τη ρύπανση και τους εκκωφαντικούς θορύβους.

Στη φωτογραφία ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου και έτοιμου σκυροδέματος. Αν και χρησιμοποιεί εναλλακτικά καύσιμα στην παραγωγική διαδικασία, ο ήχος από τα χαλίκια που “τρέχουν” στην τσουλήθρα είναι φοβερός! Όπως βλέπετε βρίσκεται μέσα στον οικισμό. Λίγο πιο κάτω απέναντι υπάρχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η περιοχή καθημερινά βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος. Αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και εκπέμπονται επικίνδυνα αέρια για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Απαιτείται εδώ και τώρα επανασχεδιασμός του αστικού τοπίου, καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας που θα οδηγήσουν στη μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος.   Όλα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα αλλά και πολύ προσεκτικά, γιατί τα εργοστάσια προσφέρουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και ενισχύουν την τοπική και εθνική οικονομία.

Δέντρα και πράσινο παντού, φίλτρα στα εργοστάσια και τακτικοί έλεγχοι,   κάθε ελεύθερος χώρος να μετατραπεί σε άλσος, παιδότοπο και πάρκο και ειδικές μελέτες για κτίρια πράσινα και πόλη καθαρή!

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης