• Ιστορία του σχολείου

  • Πίσω

1.Η πρώτη λειτουργία του σχολείου
Η ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Ασπροπύργου, όπως ήταν το παλαιότερο όνομα του σχολείου μας,  χρονολογείται από το 1952. Μέχρι τότε δεν υπήρχε η ανάγκη λειτουργίας σχολείου , γιατί οι μαθητές του αποκεντρωμένου τότε συνοικισμού της Παραλίας Ασπροπύργου ήταν ελάχιστοι και φοιτούσαν στο Δημοτικό Σχολείο της πόλης του Ασπρόπυργου.
Το 1952 ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε αισθητά εξαιτίας της εγκατάστασης πολλών εργατικών οικογενειών στον συνοικισμό κι έφτασε τους 50. Έτσι παρουσιάστηκε μεγάλη ανάγκη δημιουργίας σχολείου στην Παραλία Ασπροπύργου και λειτούργησε το 1/τάξιο Δημοτικό Σχολείο με δάσκαλο το Γεώργιο Κυταριώλο, που αποσπάστηκε από το Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου.
Το νέο αυτό σχολείο στεγάστηκε αρχικά στην εκκλησία του συνοικισμού για μικρό χρονικό διάστημα, γιατί κατά το ίδιο έτος χτίστηκε από τους κατοίκους του συνοικισμού με προσωπική εργασία και με τη βοήθεια του εργοστασίου της περιοχής «ΧΑΛΥΨ» μια αίθουσα διδασκαλίας στο χώρο της εκκλησίας με κοινό μ΄ αυτήν προαύλιο.
Κατά το σχολικό έτος 1952-53 υπηρέτησε ο δάσκαλος Κων/νος Καλότυχος, που αποσπάστηκε κι αυτός από το Δημοτικό Σχολείο της πόλης του Ασπροπύργου.
2.Ίδρυση1/τάξιου ΔημοτικούΣχολείου
Κατά το έτος 1953 με Βασιλικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 24/11/1953 και δημοσιεύτηκε στις 9/12/1953 στο Φ.Ε.Κ. 341 (τόμος Α΄), καταργήθηκε το 1/τάξιο Δημοτικό Σχολείο Αλεποχωρίου και ιδρύθηκε 1/τάξιο Δημοτικό Σχολείο στο συνοικισμό Παραλίας Ασπροπύργου και τοποθετήθηκε οργανικά η δασκάλα ΑδαμαντίαΧρόνη.
3.Προαγωγή τουσχολείουσε 2/τάξιο
Κατά το έτος 1956 με Βασιλικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 20/1/1956 και δημοσιεύτηκε στις 27/1/1956 στο Φ.Ε.Κ. 36 (τόμος Α΄), το 1/τάξιο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Ασπροπύργου έγινε 2/τάξιο. Τότε τοποθετήθηκε οργανικά κι άλλος δάσκαλος ο Γεώργιος Χατζάκος.
Για την αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών του σχολείου που ο αριθμός των μαθητών του αυξανόταν συνεχώς, το 1957 νοικιάζεται μια αίθουσα διδασκαλίας κοντά στο σχολείο, που το μίσθωμά της πληρωνόταν για 4 χρόνια από το εργοστάσιο «ΧΑΛΥΨ».
4. Λειτουργία του σχολείου ως 3/τάξιο
Με την έναρξη του σχολικού έτους 1957-58 ο αριθμός των μαθητών έφτασε τους 144 κι από τότε άρχισε να λειτουργεί το σχολείο ως 3/θέσιο, με Διευθυντή το δάσκαλο Αντώνη Κουτσουμάρη και δασκάλες τις Δήμητρα Βουτέρη και Ειρήνη Πλαταρά. Η λειτουργία του σχολείου ως 3/θέσιου, χωρίς να έχει προαχθεί συνεχίστηκε και κατά το σχολικό έτος 1958-59.
5. Ανέγερση διδακτηρίου
Η προαγωγή του σχολείου κι ο μεγάλος αριθμός των μαθητών αύξησε παράλληλα τις στεγαστικές ανάγκες του σχολείου. Οι καταβαλλόμενες προσπάθειες για εύρεση οικοπέδου εντάθηκαν και καρποφόρησαν. Έτσι το 1958 αγοράστηκε με δαπάνη του κράτους από τη Βασιλική Λιάκου οικόπεδο έκτασης 830 τ.μ. έναντι 28.500 δραχμών.
Στις 3 Δεκεμβρίου 1959 άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης με δαπάνες του Ο.Σ.Κ.. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1961. Επειδή το προαύλιο του σχολείου ήταν πολύ περιορισμένο αγοράστηκε κι άλλο οικόπεδο συνέχεια του πρώτου, έκτασης 530 τ.μ. έναντι 39.750 δραχμών από τον Ο.Σ.Κ.
6. Προαγωγές του σχολείου
Με Βασιλικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 18/6/1959 και δημοσιεύτηκε στις 9/7/1959 στο Φ.Ε.Κ. 138 (τόμος Α΄), το Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Ασπροπύργου προάχθηκε σε 3/τάξιο.
Με το υπ΄ αριθμ. 309 Βασιλικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε στις 29/5/1963 στο Φ.Ε.Κ. 74 (τόμος Α΄), το Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Ασπροπύργου προάχθηκε σε 4/τάξιο.
Με το υπ΄ αριθμ. 662 Βασιλικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε στις 4/11/1963 στο Φ.Ε.Κ. 193 (τόμος Α΄), το Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Ασπροπύργου προάχθηκε σε 5/τάξιο.
Με Βασιλικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε στις 13/6/1966 στο Φ.Ε.Κ. 122 (τόμος Α΄), το Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Ασπροπύργου προάχθηκε σε 6/θέσιο.
Με Βασιλικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε στις 6/10/1966 στο Φ.Ε.Κ. 201 (τόμος Α΄), το Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Ασπροπύργου προάχθηκε σε 8/θέσιο.
7. Λειτουργία του σχολείου
Επειδή υπήρχε έλλειψη αιθουσών το σχολείο λειτουργούσε σε πρωινή και απογευματινή βάρδια. Για τη λύση του στεγαστικού προβλήματος διασκευάστηκε και τέταρτη αίθουσα που δεν πληρούσε βέβαια τους κατάλληλους όρους αλλά έλυνε μερικώς το οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα.
8. Υπαγωγή του σχολείου στη ΙΒ΄ Επιθεώρηση Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής
Μέχρι το σχολικό έτος 1975-6 το σχολείο υπαγόταν στην Ε΄ Επιθεώρηση Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής με έδρα την Ελευσίνα. Από το 1976 με την Φ360/2-12 απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, το σχολείο υπήχθη στη ΙΒ΄ Επιθεώρηση Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, η οποία είχε έδρα το Χαϊδάρι

  1. Σήμερα το σχολείο ανήκει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής με μαθητικό δυναμικό: 86 μαθητές/τριες

***Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επισκεφθείτε το σχολείο από την εθνική οδό ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

Από Αθήνα: Από τη Λεωφόρο Αθηνών- Κορίνθου πριν την αερογέφυρα του Ασπροπύργου, στρίβετε δεξιά στην οδό Αγίων Αναργύρων (η διασταύρωση αμέσως μετά το εστιατόριο Everest) και στην πρώτη διασταύρωση που συναντάτε, στρίβετε αριστερά και στα 100 μ. βρίσκεστε στην είσοδο του σχολείου.
Από Κόρινθο: Από τη Λεωφόρο Κορίνθου- Αθηνών πηγαίνετε κάτω από την αερογέφυρα του Ασπροπύργου και στον κόμβο στρίβετε αριστερά στη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Στα 200 μ. στρίβετε δεξιά (η πρώτη διασταύρωση που μπορείτε να στρίψετε δεξιά), προχωράτε ευθεία περνώντας τις 2 επόμενες διασταυρώσεις και στην επόμενη στρίβετε δεξιά στην οδό Αγίων Ανάργυρων. Προχωράτε και αμέσως μετά την εκκλησία των Αγίων Αν αργύρων στρίβετε δεξιά και στα 100 μ. βρίσκεστε στην είσοδο του σχολείου.